Strävan efter en luftig och härlig klädförvaring

De flesta av oss har plagg i garderoben som är rena felköp – plagg som kändes helt rätt i butiken men som bara hänger där och tar plats. Andra plagg stjäl utrymme av nostalgiska skäl – de kändes helt rätt på den där sommarfesten tre år tidigare men sedan dess har de inte använts. Hur skapar du egentligen den där luftiga och härliga klädförvaringen med ordning och reda?

1.    Rensa!
Att rensa kan vara svårt eftersom det är lätt att tänka ”jag kanske kan ha den där skjortan någon gång i framtiden”. För att på ett enkelt sätt få en överblick över exempelvis vilka skjortor som du verkligen använder i din garderob kan du ta ut samtliga skjortor och vända på galgen så att skjortorna hänger med öppningen åt motsatt håll. När du använt en skjorta hänger du in den på det ”rätta” hållet, på det håll som du tidigare hängt dem. Efter ett halvår ser du vilka skjortor som inte använts. Beroende på i vilket skick skjortorna är kan du välja att kasta dem, sälja dem eller skänka till behövande.

Givetvis kan du göra på samma sätt med dina tröjor som med dina skjortor – har du tröjorna liggande på hyllor så lägg dem upp och ner och vänd dem på rätt håll när du använt dem. Var kreativ och fråga dig själv om du någonsin kommer att använda plagget någon gång om du inte burit det vid ett enda tillfälle under en hel säsong.

2.    Planera och skapa din basgarderob
Att köpa plagg på rea kan lätt resultera i att du köper plagg bara för att de är billiga. Ett tips är att verkligen tänka efter innan köp, vilka plagg du verkligen har behov av. En basgarderob ska innehålla de plagg som du dagligen bär på ditt jobb och på din fritid – och framför allt som är lätta att kombinera med varandra. Visst kan det vara kul att piffa till sin outfit exempelvis efter säsong, men då är det smartare välja ett par färgglada strumpor än att köpa en blommig kavaj som tar stor plats och kommer att bli omodern ganska snabbt.

3.    Nostalgilådan
Klänningen som du hade när din moster gifte för 12 år sedan och kavajen du fick av din mormor när du tog studenten är plagg som kan kännas svåra att göra sig av med, men dessa kläder tar bara onödig plats i din garderob. Vik istället ihop dessa plagg i en nostalgilåda och förvara i källaren eller på vinden.

4.    Gör det till en vana att rensa
För att hålla sin garderob luftig bör du rensa minst två gånger per år, gärna både vår och höst. Passa också på att se över dina accessoarer så att de passar in i helheten.

 

Använd rätt förvaring - i vårt planeringsverktyg kan du rita din drömförvaring.
Du kan även ta hjälp av någon av våra återförsäljare.

Läs fler blogginlägg
Läs mer om vår garderobsinredning

Skrivet av

Markus Gotting

markus.gotting@pelly.eu

Markus är marknadskoordinator på Mirro och har under många år både strategiskt och praktiskt arbetat med marknadsföring. Kreativitet tillsammans med ordning och reda är något som han värderar oerhört högt. För att vara pigg och glad ger sig Markus gärna ut i löpspåret eller kör ett härligt styrketräningspass.