Förvara dina vinterkläder på bästa sätt

Våren är snart här och nu är det hög tid att se över vinterplaggen som fyller din garderob. Har du kläder som du inte använt alls under vintersäsongen kan det vara ett ypperligt tillfälle att rensa ut dessa och skänka till behövande, de flesta sortergårdar har speciella containrar som är avsedda för detta. För de vinterkläder du tycker om och vill spara till nästa säsong är det välbehövligt med klädvård innan du stoppar undan dem och ger plats åt vårens tunnare plagg. Nedan bjuder vi dig på 7 tips som beskriver hur du bäst vårdar dina vinterplagg.

1. Skovård

Vinterväder biter hårt på dina skor, därför är det viktigt att du både rengör och putsar upp vinterskorna innan du stoppar undan dem till nästa säsong. Vill du vara riktigt snäll mot dina skor kan du stryka på ett lager läderfett, använda skoblock av cederträ och lägga skorna i en skokartong.


2. Tvätta

Risken för att dina plagg ska angripas av skadedjur som mal minskar radikalt när du tvättar plaggen före vinterförvaring. Dessutom är det bra för kläderna att rester från parfymer och deodoranter tvättas bort. Läs instruktionerna noga på dina plagg, vissa kanske kräver kemtvätt.


3. Vik och häng

Om du ska förvara dina plagg hängda eller vikta beror på vilket material de är gjorda av.
Ull- och kashmirplagg kan lätt töjas då de hängs, därför är dessa plagg absolut bäst att vika. Detsamma gäller för polyfibrer och akrylfibrer. Är du väldigt rädd om dina tröjor kan du lägga klädpapper mellan dem och även lägga klossar av cederträ bredvid klädhögen - cederträ är nämligen något som skadedjur avskyr!


4. Vilken galge ska du använda?

Du ska välja galge efter material. Kläder av bomull och siden kräver vadderade galgar som vårdar passformen. Är du riktigt rädd om dina plagg kan du använda klädpåsar, det skyddar plaggen lite extra. För dina större plagg som tar mycket plats är paketering i vakuumpåsar ett optimalt alternativ. Vakuumförpackningen innebär att du kan pressa ihop plaggen så att de tar mindre plats. Och du får skydd mot skadedjur på köpet!


5. Använd transparenta lådor eller trådkorgar

Ett bra alternativ är att packa ner dina kläder i transparenta lådor så att du enkelt ser vad de innehåller. Har du en garderob som är avsedd för vinterplagg är utdragbara trådkorgar den smartaste lösningen. Väljer du finmaskade trådkorgar i mesh blir det dessutom inga märken på dina vikta plagg.


6. Håll skadedjuren borta

Klossar av cederträ eller små påsar med lavendel sprider en god doft i din garderob. Dessutom håller doften skadedjur som exempelvis mal på avstånd. Du bör dock se upp med att förvara cederträ tillsammans med läder eftersom detta kan göra att materialen torkar ut.


7. Undvik förvaring i fuktig miljö

Där det är fuktigt finns det risk för att dina kläder får en unken lukt. Undvik därför i möjligaste mån att förvara dina plagg i en källare. Alla dina plagg mår bäst av mörk och torr förvaring.


Mirro Planeringsverktyg 
På mirro.se finns möjligheten att bygga en garderob utifrån den stil och det behov du har.
Fråga en expert! 
Få hjälp att bygga din drömgarderob

Läs fler blogginlägg

Skrivet av

Markus Gotting

markus.gotting@pelly.eu

Markus är marknadskoordinator på Mirro och har under många år både strategiskt och praktiskt arbetat med marknadsföring. Kreativitet tillsammans med ordning och reda är något som han värderar oerhört högt. För att vara pigg och glad ger sig Markus gärna ut i löpspåret eller kör ett härligt styrketräningspass.